selamat berkunjung ke blog ibnuabdulrahim & semoga mendapat faedah dari blog ni.Sama-samalah kita membantu dalam perkara kebaikan.Apa yg baik itu dari ALLAH & apa yg buruk itu daripada kelemahan ana sendiri tetapi sebenarnya kedua-duanya adalah daripada ALLAH S.W.T.

نويت التعلم والتعليم والتذكر والتذكير والنفع والإنتفاعة والإفادة والإستفادة والدعاء إلى الهدى والدعوة على الخير والحث على التمسك بكتاب الله وسنة رسول الله صلى الله عليه وسلم ولا حول ولا قوة إلا بالله العلي العظيم

Jumaat, 23 Oktober 2009

Dilema Seorang Orang Yang Sorang


Aku yang sorang....
Hidup sorang...
Buat amende semua sorang...
Berak memang lah sorang..
Lagi pun jamban aku memang memuat untuk sorang jerr..
Aku yang sorang....
Makan Sorang2..
Minum pun , sorang2...
Nak makan dua orang...
Tapi takut tak kenyang....
Aku yang sorang...
Bangun pagi sorang...
Tido pun sorang...
Hajat dihati nak tido dua orang..
Tapi buat sempit bilik pulak karang....
Berjalan sorang2...
berlari pun sorang2...
Bejoging pun sorang2
Ingat nak ramai orang..
Tapi tu, marathon lah korang..
Lepak sorang2.. mimpi pun sorang2...
berangan sorang2.. jiwang pun sorang2...
Pegi bandar sorang2.. balik bandar pun sorang2...
Dah sebulan aku tak kebandar sebab ramai sangat orang..
Semalam aku sorang...
Kini aku masih sorang...
Esok lusa sorang lagi kot...
Tapi, dekat stadium semalam, ramai pulak orang..
Tapi...
Aku bukannya orang-orang...
Aku bukannya orang utan..
Aku juga bukannya orang minyak...
Dan aku juga bukannya orang gila...
Dan aku juga bukanlah orang jahat...
Bukan gak orang kena sawan..
Tapi aku juga orang... macam orang lain jugak
Macam ko jugak lah masa engko sorang dulu !!
Aku tahu...
Aku bukanlah orang berada...
Aku juga bukanlah orang glamer...
Dan aku bukanlah orang ternama...
Walaupun aku hanya orang biasa...
Aku tetap orang...

teruskan pembacaan anda

Surat Dari Iblis Laknatullah Kepada ManusiaHai manusia yang tersayang,
Tadi malam waktu akan tidur, aku lihat engkau tidak memuji Allah, tidak berselawat, tidak membaca ayat Kursi dan Kulhu. Ini bagus sekali kerana waktu akan tidur adalah waktu untuk tidur, bukan untuk membaca Al-qur'an. Sesungguhnya engkau tidak membuang-buang masa.Pagi ini aku lihat engkau tidak bangun mengerjakan solat subuh. Bagus sekali ! Engkau telah membuktikan bahwa engkau adalah sahabatku yang budiman. Janganlah engkau susah-susah bangun dan memendekkan tidurnya.Tidurlah dengan nyenyak dan nyaman. Jangan hiraukan suara ayam berkokok yang mengejutkan engkau dari tidurmu. Bila subuh datang menjelang, udara masih dingin, tariklah selimutmu dan tidurlah sayangku seperti puteri kayangan.

Aku lihat engkau jarang-jarang mengambil wudu'. Ini bagus sekali kerana engkau tidak membazirkan air dan tidak meninggikan water bill rumahmu. Aku lihat engkau tak pernah membaca Bismillah sewaktu akan makan. Ini bagus,kerana engkau tidak memenatkan mulutmu. Dan bila sudah kenyang, engkau tak pernah menyebut Alhamdulillah. Ini bagus juga. Cukuplah engkau sedawa kuat-kuat seperti lembu.

Hai manusia yang kucintai,

Semalam ada seorang peminta sedekah datang ke rumahmu. Engkau menghalau dia suruh pergi tanpa engkau memberikan duit sesen ataupun seteguk air. Ini sangat bagus dan terpuji, kerana engkau tidak membuang-buang duit dan tak membazirkan rezekimu yang melimpah-ruah yang diberi Allah kepadamu. Engkau seorang yang jimat cermat. Biarlah rezeki engkau untuk kegunaan engkau seorang, untuk menonton wayang, berholiday di Genting dan membeli kemewahan-kemewahan dunia.

Aku lihat bila engkau bertemu dengan sahabat handaimu, engkau tidak mengucapkan Assalamualaikum. Engkau mengucapkan "Hi Everybody!" Ini bagus juga kerana engkau menunjukkan bahwa engkau mengerti adab resam orang kafir dan engkau mengerti bahasa Inggeris. Tak perlu engkau belajar membaca bahasa Arab kerana ini bukan bahasa antara-bangsa.Engkau telah membuktikan bahwa engkau dan aku adalah sahabat sejati. Sudah tentu engkau adalah seorang yang budiman kepada kaumku.

Duhai manusia,

Di sepanjang Ramadhan, telah lemah seluruh urat sendiku, telah terbakar seluruh jasadku,merintih ku kesakitan, bila setiap kali ku lihat hamba-hambaNya yang penat berpuasa di malam hari dan menghabiskan waktu malam dengan bertarawikh, berzikir dan merintih mengenang dosa-dosanya yang lepas,kerana pintu taubat telah dibuka oleh ALLAH dengan Seluas-luasnya... Namun, aku tetap gembira kerana ada diantara kalian yang masih sudi menjadi temanku..melepaskan peluang rahmat ALLAH dengan mengucap perkataan yang sia-sia, mengumpat, tidak bertarawikh, malah mencipta persengketaan..aduhai tubuh badanku yang terbelenggu telah segar kembali... cukuplah NAFSU manusia sendiri menjadi penyambung tugasku di sepanjang bulan yang dirahmati ini... Di akhirat nanti, engkau dan aku dapat berjalan bersama-sama kita berpegang-tangan menuju Neraka Jahannam.

Sahabatmu Yang Tercinta,
Iblis Laknatullah
Sesungguhnya Iblis itu tidak sesekali akan berputus asa untuk menghasut manusia ke jalan kesesatan.

teruskan pembacaan anda

Rabu, 21 Oktober 2009

IBUKU SEORANG PEMBOHONG


وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعۡبُدُوٓاْ إِلَّآ إِيَّاهُ وَبِٱلۡوَٲلِدَيۡنِ إِحۡسَـٰنًا‌ۚ إِمَّا يَبۡلُغَنَّ عِندَكَ ٱلۡڪِبَرَ أَحَدُهُمَآ أَوۡ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ۬ وَلَا تَنۡہَرۡهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوۡلاً۬ ڪَرِيمً۬ا
Maksudnya:Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "uh" dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)(Al-Isra 23)

Memang sukar untuk orang lain percaya,tapi itulah yang berlaku.Ibu saya memang seorang pembohong!!! Sepanjang ingatan saya sekurang-kurangnya 8kali ibu membohongi saya.Saya catatkan pembohongan-pembohongan ibu untuk anda jadikan renungan.Cerita ini bermula ketika mana saya masih kecil.Saya lahir dari keluarga yang susah.Makan minum serba kekurangan.Kami sering kelaparan.Adakalanya, selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan ikan masin dikongsi satu keluarga.Sebagai anak yang masih kecil,saya sering saja merungut.Saya menangis mahukan nasi & lauk yang banyak.Tapi ibu cepat memujuk.Ketika makan, ibu sering membahagikan bahagian makanannya utk sya.Sambil memindahkan nasi ke pinggan saya ,ibu berkata, "makanlah nak ibu tak lapar".PEMBOHONGAN YG PERTAMA IBU.
Ketika saya mulai besar, ibu yang gigih sering meluangkan masa lapangnya untuk memancing di tali air berhampiran rumah.Ibu berharap agar hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit rezeki untuk membesarkan kami adik-beradik.Pulang dari memancing,ibu memasak gulai ikan yang segar dan mengudang selera.Sewaktu kami memakan gulai ikan itu ibu duduk disamping kami dan memakan sisa isi ikan yg kami makan tadi.Saya sedih melihat ibu sedemikian rupa.Hati saya tersentuh lalu saya memberikan bahagian ikan yang saya belum sentuh kepada ibu.Tetapi dengan cepat ibu menolaknya sambil berkata,"makanlah nak, ibu tak suka makan ikan sungai".PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.
Di usia awal remaja, saya dimasukkan sekolah menengah.Ibu pergi ke kedai membawa sejumlah penyapu lidi & kuih-muih untuk dijual bagi menyara persekolahan saya,abang dan adik-adik.Suatu lebih kurang jam 1.30am saya terjaga dari tidur.Saya melihat sedang membuat kuih dengan bertemankan sebuah pelita di hadapannya.Beberapa kali ibu tersengguk-sengguk kerana terlalu mengantuk.Saya berkata,"tidurlah bu, esok pagi ibu nak ke kebun pula".Ibu tersenyum dan berkata,"tidurlah dulu nak,ibu belum mengantuk lagi".PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA.
Di hujung musim persekolahan, ibu meminta cuti kerja supaya dapat menemani kami pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting.Ketika Ketika matahari mula menegak, ibu masih setia menunggu walaupun ditengah panas.Ibu seringkali tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada ilahi agar kami dapat menjawab dengan mudah dan cemerlang.Apabila loceng yang menandakan masa telah tamat berbunyi,ibu dengan segera menyambut kami dan menuangkan air yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya.Air yang menghilangkan dahaga dikala panas terik itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih sayang seorang ibu.Melihat tubuh ibu yang dibasahi peluh, saya segera memberikan air saya itu kepada ibu dan menyuruhnya minum.Tapi ibu menolaknya sambil berkata,"minumlah nak, ibu tak haus".PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT.
Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas beberapa bulan saya lahir, ibulah yang mengambil alih tugas seorang ayah.Ibu bekerja mengambil upah di kebun sebagai penoreh getah,membuat penyapu lidi dan menjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan.Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu.Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah.Melihat keadaan keluarga yang semakin parah,seorang pakcik datang untuk membantu ibu.Anehnya, ibu menolak bantuan itu.Jiran-jiran sering kali menasihati ibu supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga dan mencarikan wang untuk menyara kami sekeluarga.Tetapi ibu yang kuat semangatnya tidak mengendahkan nasihat mereka.Kata ibu,"ibu tak perlu cinta seorang lelaki kerana ibu cukup bahagia".PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.
Setelah abang habis belajar dan mula bekerja,ibu sudahpun tua.Abang menyuruh ibu supaya berehat sahaja di rumah.Tidak perlulah bersusah payah lagi untuk mencari nafkah.Tetapi ibu tidak mahu.Ibu rela pergi ke pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi keperluan hidupnya.Abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan ibu, pun begitu ibu tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut.Malahan ibu mengirimkan balik wang tersebut dan ibu berkata,"jagan susah-susah,ibu ada duit".PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM.
Setelah tamat pengajian di universiti,saya melanjutkan lagi pelajaran ke peringkat sarjana di luar negara.Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar.Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang, kemudian saya bekerja dengan syarikat yang membiayai saya juga di luar negara.Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa ibu untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara.Pada pandangan saya, ibu sudah puas bersusah payah untuk kami.Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan.Jadi eloklah kalau hari-hari tuanya ini ibu habiskan dengan kecerian dan keindahan pula.Tetapi ibu yang baik hati menolak ajakan saya.Walaupun itu yang ibu mahu, tetapi ibu tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata,"tak payahlah nak, ibu tak biasa tinggal di negara orang".PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.
Beberapa tahun berlalu, ibu semakin tua.Suatu hari saya menerima berita ibu jatuh sakit.Ibu mesti dirawat secepat mungkin.Saya yang ketika itu berada jauh, segera pulang untuk menjenguk ibunda yang tercinta.Saya melihat ibu terbaring lemah di atas katil.Ibu yang kelihatan sangat lemah itu menatap wajah saya dengan penuh kerinduan.Ibu menghadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpaksa menahan kesakitan yang menjalari setiap inci tubuhnya.Saya dapat rasai betapa siksanya ibu ketika itu.Saya menatap wajah ibu sambil berlinangan air mata.Saya cium tangan ibu kemudian saya kucup dahinya.Di saat itu hati saya terlalu sedih, sedih sekali melihat keadaan ibu begitu.Tetapi ibu tetap tersenyum dan berkata ,"nak janganlah menangis, ibu tak sakitlah".PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.
Setelah mengucapkan pembohongan yang kelapan itu, ibunda yang tercinta menghembus nafasnya yang terakhir.Berakhirlah sebuah cerita yang menyayat hati.Kita bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah.Kita boleh memeluk dan menciumnya.Kalau berada jauh, kita boleh menelefonnya sekarang dan berkata,"ibu, saya sayang ibu".Ingatlah besarnya pengorbanan seorang yang bergelar ibu.Moga kita dapat mengambil faedah dari cerita di atas.

teruskan pembacaan anda

Kalamullah

Islam © 2008 Template by:
jan_ihq